Immaculata

Immaculata biedt je opleidingen in het technisch en het beroepssecundair onderwijs. Je vindt er vooral jongeren met interesse in de mens, zijn omgeving en alle wetenschap en zorg die daarbij komt kijken. Van het onderzoeken van grondstoffen tot het bereiden ervan in een keuken, in Immaculata vind je het allemaal.

Het eerste leerjaar A biedt twee opties: Techniek-wetenschappen en Sociale en technische vorming. Het eerste leerjaar B bereidt je voor op de richtingen Haarzorg en Verzorging-voeding. In de eerste graad is er in alle richtingen wekelijks een uurtje sociale activiteiten, waarin het klasgebeuren en het ‘leren leren’ onder de loep worden genomen.

 

TECHNISCH SECUNDAIR ONDERWIJS

 

Techniek-wetenschappen – STEM

Heb je een wiskundeknobbel? Boeien natuurwetenschappen zoals chemie, biologie en fysica je wel? Dan zal de richting Techniek-wetenschappen – STEM je zeker en vast liggen! Je ontdekt en onderzoekt verschillende natuurverschijnselen, niet enkel in de theorieles, maar ook in het labo. Net als in alle andere eerste jaren krijg je een ruime en stevige basis van algemene vakken voorgeschoteld. Doorheen de jaren
ligt de klemtoon vooral op wetenschappen en wiskunde.

 

Sociale en technische vorming

Ben je sociaal en ga je graag om met mensen? Dan raden we je graag de richting Sociale en technische vorming aan. Je leert er niet enkel een boel sociale vaardigheden, maar je krijgt er ook les over kwaliteitszorg en voeding. Aan de hand van boeiende doeactiviteiten versterk je je stevige algemene basis met bruikbare praktijk. De wetenschappen in deze richting vind je met andere woorden niet enkel
in de theorieklas terug. Na de tweede graad Sociale en technische wetenschappen kan je in de derde graad kiezen voor Sociale en technische wetenschappen of Gezondheids- en welzijnswetenschappen.

WAT NA IMMACULATA?

Dankzij de stevige theoretische en wetenschappelijke basis kan je na het zesde jaar kiezen uit een waaier aan mogelijkheden in het hoger onderwijs. Leerlingen uit Techniek-Wetenschappen vinden hun weg naar academische bacheloropleidingen, zoals Ingenieurswetenschappen, of naar professionele bachelor-opleidingen, zoals Chemie, Milieuzorg, Argo- en Biotechnologie en Biomedische Laboratoriumtechnologie. Leerlingen uit Sociale en Technische Wetenschappen of Gezondheids- en Welzijnswetenschappen kunnen kiezen voor een bacheloropleiding Onderwijs, Milieuzorg, Sociaal werk, Verpleegkunde, Ergotherapie… 

BEROEPS SECUNDAIR ONDERWIJS

 

Haarzorg

Kies je voor het tweede leerjaar B het beroepenveld Haarzorg, dan leer je de eerste kneepjes van het beroep van kapper. In de hogere jaren ligt het accent vooral op het realiseren van kapsels en kan je je creativiteit botvieren. Wil je nadien nog een trapje hoger? Kies dan voor een 7de specialisatiejaar Haarstilist.

 

Verzorging-voeding

Zorg je graag voor anderen en hun leefomgeving? Leer je het liefst door theorie in praktijk om te zetten? Dan kies je na het eerste leerjaar B voor de richting Verzorging-voeding. In het tweede jaar wordt de combinatie gemaakt met het beroepenveld Mode. Je krijgt er een eerste kennismaking met de wereld van de verzorging van mensen, voeding, leefomgeving en mode.

In de derde graad ligt de focus vooral op het verzorgen van en omgaan met mensen. Wil je je verder specialiseren? Dan kan dit in het 7de jaar Thuis- en Bejaardenzorg (zorgkundige) of het 7de jaar Kinderzorg.

 

Restaurant-keuken

Vanaf de tweede graad kan je de keuze maken voor de richting Restaurant-keuken. Je leert er de basistechnieken en -vaardigheden voor het correct klaarmaken en serveren van gerechten. Je leert ook aandacht te hebben voor hygiënisch, veilig en klantgericht werken.

Na de tweede graad Restaurant-keuken krijg je in de derde graad Grootkeuken een opleiding tot kok in een cateringlocatie. Je leert er maaltijden bereiden voor een grote doelgroep, zoals in woon-en zorgcentra, ziekenhuizen, bedrijven, scholen …

WAT NA IMMACULATA?

Na het zesde of zevende jaar kan je vlot in het werkveld terecht. Wanneer je je nog verder wil verdiepen in je vakgebied kan je ook nog hogere studies volgen.