VTI

 

VTI School voor wetenschap en techniek

 

Het VTI staat bekend als de school voor wetenschap en techniek. We bieden je opleidingen in het technisch en het beroepssecundair onderwijs aan. In het eerste leerjaar A kies je ofwel voor de richting STEM – Wetenschappen/Engineering ofwel voor STEM – Technieken.

 

 

STEM – Wetenschappen/Engineering

Ben je gebeten door wiskunde, wetenschappen en techniek? Ontwerp je graag? Wil je de theorie achter technologische processen onderzoeken?  Dan is het leerpad STEM-Wetenschappen/Engineering echt iets voor jou! In dit leerpad werk je projectmatig in een technologische omgeving met ruimte voor onderzoek in 4 technische domeinen: Bouw, Hout Elektriciteit en Mechanica.

 

STEM – Technieken (1A)

Word je steevast geprikkeld door de vraag hoe moderne techniek precies werkt en hoe je huishoudelijke of industriële technologie maakt, toepast, installeert of kunt optimaliseren? Kies dan resoluut voor het leerpad STEM-Technieken. Dat kan in 4 technische domeinen: Bouw, Hout, Elektriciteit of Mechanica.

Aan de hand van uitdagende werkstukken en totaalprojecten krijg je alle finesses en skills van techniek in de vingers.

 

STEM – Technieken (1B)

Dankzij uitdagende en realistische werkstukjes maak je in dit leerpad kennis met de achtergrond, de basis en de materiaalsoorten van 4 technische domeinen: Bouw, Elektriciteit, Hout en Mechanica. Je oefent volop handvaardigheid en maakt allerlei praktische realisaties in kleine groepen. Via toepassingen binnen elk domein ontdek je of dit leerpad wel je ware roeping is.

Je maakt kennis met gereedschappen, machines en materialen. In het domein Bouw ga je aan de slag met eenvoudige metselwerkjes en leer je ook technische tekeningen lezen. In Elektriciteit leer je elektrische schakelingen maken en toepassen. Je oefent allerlei technieken om houtconstructies te maken en originele werkstukken te realiseren in het domein Hout. In Mechanica maak je gebruik van allerlei machines om zelfbedachte werkstukjes in diverse materialen te maken.

 

 

 

WETENSCHAPPELIJKE RICHTINGEN (TSO) – STEM

 

Ben je gebeten door wetenschappen en wiskunde en heb je een sterke interesse in de wondere wereld van de techniek, dan is een wetenschappelijke richting iets voor jou. Je leert er ontwerpen en onderzoekt de theorie achter de processen. Ook de taalvakken zijn ruim opgebouwd en je verwerkt de leerstof aan een hoog tempo.
Onze school biedt de volgende wetenschappelijke richtingen aan in de 2e en 3e graad:

 

 • Industriële wetenschappen – STEM
 • Elektriciteit-elektronica
 • Elektromechanica

WAT NA HET VTI?

Deze richtingen geven je een goeie wetenschappelijke basis om in het hoger onderwijs te starten. Een master, academische of professionele bachelor behoren tot de mogelijke studiekeuze. Niet alleen technisch georiënteerde studiekeuzes zijn mogelijk, maar ook binnen andere studiegebieden zijn er veel mogelijkheden om verder te studeren.

TECHNOLOGISCHE RICHTINGEN (TSO)

 

BOUW, HOUT, ELEKTRICITEIT & MECHANICA

 

In deze richtingen krijg je, naast de algemeen vormende vakken, technische vakken. Je maakt kennis met de technologische achtergrond van bouw, hout, elektriciteit of mechanica. Je leert aan de hand van werkstukjes techniek toepassen. Een goeie technische opleiding is de basis voor wie het op de arbeidsmarkt wil maken. Na deze opleidingen is het bovendien mogelijk om in het hoger onderwijs te starten.
Onze school biedt de volgende technologische richtingen aan:

 

 • Autotechnieken
 • Bouwtechnieken
 • Elektrotechnieken
 • Houttechnieken
 • Mechanische vormgevingstechnieken

WAT NA HET VTI?

Naast een tewerkstelling in de sector van je afstudeerrichting bieden de technologische richtingen eveneens de mogelijkheid om verder te studeren in de vorm van een gerichte professionele bachelor- of masteropleiding. Zo behoren o.a. de richting Autotechnologie, Architectuur-assistent, bachelor Bouw, Houttechnologie of Elektromechanica tot de mogelijkheden.

VAKGERICHTE OPLEIDINGEN (BSO)

 

BOUW, HOUT, ELEKTRICITEIT, METAAL

 

In deze richtingen, waar je les krijgt in kleinere groepen, word je ondergedompeld in de wereld van bouw, hout, elektriciteit of metaal. Je maakt leuke en uitdagende praktische werkstukken en krijgt zo een goed beeld van de verschillende studierichtingen.

Je hebt later de keuze uit volgende richtingen:

 

 • Auto
 • Centrale verwarming en sanitaire installaties
 • Elektrische installaties
 • Houtbewerking
 • Ruwbouw


Elk van deze richtingen vormt je tot een gewaardeerde werkkracht in het vakgebied. Je beschikt over een grote praktische kennis en kunt die bovendien zelf toepassen.
Een ideaal scenario voor wie ooit zelf een zaak wil starten!

WAT NA HET VTI?

Wie zich graag nog meer in z’n vakgebied wil specialiseren kan kiezen voor een zevende specialisatiejaar. Het VTI biedt vier mogelijkheden: Renovatie bouw, Interieurinrichting, Industriële elektriciteit of Industrieel onderhoud. Na dit zevende jaar behaal je het diploma van het secundair onderwijs dat toegang verleent tot het hoger onderwijs.